Project Description

Swedlite välkomnar Ida som hos oss kommer att genomföra den avslutande delen av sin masterutbildning Industrial Design Engineering vid KTH.

¨Då jag tycker det är fascinerande vilka effekter man kan skapa med ljus vill jag göra något inom belysning”, förklarar Ida. ”Ljuset har betydelse för det allmänna välmåendet i vår vardag och varierar med hänsyn både till tid på dygnet och årstid.

Med ett långt intresse för ergonomi tyckte jag att det skulle vara alldeles ypperligt att göra en skrivbordslampa för kontorsbruk. Ergonomiska aspekter har alltid väckt min uppmärksamhet och jag anser att det i dagen samhälle måste läggas ner mer energi på kontoret som arbetsmiljö. Därför är detta ett ypperligt tillfälle att utveckla en arbetsergonomisk skrivbordslampa för kontorsbruk. Ergonomi är en mångbottnad teknologisk vetenskap som behandlar allt från det rent fysiska till det kognitiva och emotionella med fokus på människan och dess omgivning.

I projektet kommer jag även att lägga fokus på Kansei Engineering. Denna är läran om att omvandla användarens känslor, intryck och behov till produktparametrar. Användningsområdet för Kansei Engineering är stort och appliceras på allt från produktförpackningar till bilar. Med andra ord kommer detta projekt att vara väldigt användarorienterat.

Jag kommer under denna länk undan för undan dokumentera mitt arbete.”